26. POHOD PO JURČIČEVI POTI

Pridruži se nam na literarni poti od Višnje Gore prek Krke do Muljave. Dobimo se v soboto, 2. marca 2019, med 7.00 in 10.00 v Višnji Gori.

Letošnji pohod poteka pod sloganom Beremo domače, saj želimo v času globalizacije spomniti na branje domačega, lokalnega. Za pohodnike smo na to temo pripravili več spremljevalnih dejavnosti. Sodelovali boste lahko v knjižnem kvizu, ob komišibaju prisluhnili pripovedovanju Jurčičevih del ter obiskali stojnico Knjižnice Ivančna Gorica s knjigami domačih avtorjev in knjigami o naših krajih. Pripravili smo tudi knjižne kazalke z 10-imi Jurčičevimi bralnimi zapovedmi in bogat program na cilju pohoda na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Ker je letošnji pohod na pustno soboto, bomo seveda poskrbeli tudi za rajanje maškar in  izbor najboljših mask. Tudi letos bodo ob poti za obiskovalce brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti

Jurčičevo literarno pot je letos prehodilo več kot 7.000 pohodnikov 

S pohodom od Višnje Gore prek Krke do Muljave se vsako leto prvo soboto v marcu začne sezona planinskih pohodov. Ker se imenuje po našem prvem romanopiscu Josipu Jurčiču, ki za prozo predstavlja to, kar predstavlja Prešern za poezijo, je pohod tudi literarni. Pohodniki so tako na letošnjem tradicionalnem 26. pohodu po Jurčičevi šolski pešpoti lahko zato sodelovali v nagradnem literarnem kvizu, pri reševanju pa so jim ob poti pomagale informacijske table z namigi ter številni Jurčičevi junaki iz njegovih črtic in povesti, ki vsako leto oživijo prav na dan pohoda.

Pohodniki so uživali v sončni kulturni krajini, ki so bile Jurčiču navdih za številna njegova dela ter se ob tem naučili vseh 10 Jurčičevih bralnih zapovedi. Organizatorji so namreč želeli pod sloganom Beremo domače v ospredje pohoda postavili branje. Naši pesniki in pisatelji so skrbeli za ohranjanje slovenske besede, govorili o domačem človeku, zato je prav, da se v času globalizacije večkrat spomnimo na branje domačih literarnih del. Knjižnica Ivančna Gorica je ob tej priložnosti na stojnici predstavila knjige domačih avtorjev in knjige o naših krajih, ki jo strokovno imenujemo domoznanska literatura. 

Fotogalerija 26. Pohoda po Jurčičevi poti 

Delili so zloženke in vabili k družinski bralni znački, ki so jo poimenovali Beremo domače. V Krjavljevi koči na Muljavi, so lahko pohodniki tudi prisluhnili pripovedovalcem Jurčičevih del ob namiznem gledališču kamišibaj.

Med pohodniki je bilo opaziti veliko “čebelc” kar niti ni tako presenetljivo, saj je bil letošnji pohod na pustno soboto, Višnja Gora, ki se lahko pohvali s 540 letnico mestnih pravic, pa je rojstni kraj najbolj marljive pasme čebele na svetu. Kranjska sivka, ki po zaslugi barona Emila Rotschutza, ki je živel in se s čebelami ukvarjal v gradu Podsmreka pri Višnji Gori, že 150 let nabira med in cvetni prah po vseh svetovnih celinah. Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je pohodnike podučil, da je tudi na Jurčičevi domačiji čebelnjak in da so čebelji pridelki zagotovo pripomogli tudi k ustvarjalni moči tudi Josipa Jurčiča.

Župan Ivančne Gorice Dušan Strnad se je zahvalil in pohvalil prizadevanja in pomoč pri organizaciji letošnjega pohoda, na katerem je sodelovalo 17 lokalnih društev in organizacij z več kot 200 prostovoljci in od začetka do konca poti pohodnikom izkazovalo pristno dolenjsko gostoljubje.

l

Tema pohoda je Beremo domače

Letos smo v ospredje pohodnega dogajanja postavili kar branje. Josip Jurčič je avtor prvega slovenskega romana, za prozo je to, kar je Prešeren za poezijo. Naši avtorji so skrbeli za slovensko besedo, govorili o domačem človeku, zato bi radi v času globalizacije spomnili na branje domačega, lokalnega.

Knjižni kviz za pohodnike

Na dan pohoda bodo pohodniki lahko tudi letos preizkusili svoje znanje med reševanjem knjižnega kviza. Ob poti bodo nameščene table z namigi, geslo na cilju pohoda pokažete hostesi in prejeli boste praktično darilo.

~

Jurčičeve pripovedi v Krjavljevi koči

Na cilju, v Krjavljevi koči, so lokalni knjižničarji pripravili pripovedovanje Jurčičevih del ob kamišibaju. V koči bodo na 15 minut sprejemali 7-10 obiskovalcev. Slišali boste lahko Krjavljevo zgodbo in Kozlovsko sodbo v Višnji Gori.

Stojnica Beremo domače

Knjižnica Ivančna Gorica bo na stojnici predstavila knjige domačih avtorjev in knjige o naših krajih, ki jo strokovno imenujemo domoznanska literatura. Delili bodo zloženke in vabili k družinski bralni znački, ki so jo poimenovali Beremo domače. Gre za izpeljanko iz občinske znamke »Prijetno domače«.

Knjižne kazalke - 10 Jurčičevih bralnih zapovedi

Občina v sodelovanju s knjižnico za pohodnike pripravlja tudi knjižne kazalke »10 Jurčičevih bralnih zapovedi«. Vračamo se nazaj k osnovam, kot so sveži zrak, branje, druženju v živo in čim manj posedanju pred računalnikom in sodelovanju na družbenih omrežjih. 

~

Rastava ob 10. obletnici izhajanja Kozlovske sodbe v evropskih jezikih

Na predvečer pohoda bo v Mestni hiši Višnja Gora potekala otvoritev knjižne razstave 10 letnih prevodov Jurčičeve Kozlovske sobe v Višnji Gori v evropske jezike. Razstavo organizira JSKD OI Ivančna Gorica in TD Višnja Gora. 

Rajanje maškar in izbor najboljših mask

Na dan pohoda je tudi pustna sobota. Organizator pohodnike vabi, da se našemijo v Jurčičeve junake, čebelice in druge izvirne maske. Na cilju pohoda bo potekalo rajanje maškar ter izbor najlepših mask.

Vabljeni na brezplačen Slakov šmorn

Združene ekološke kmetije Ekoljubezen iz širše okolice doline reke Krke vas na dan pohoda od 9.00 naprej vabijo na Slakovo domačijo na brezplačen Slakov šmorn in druge dobrote ekoloških kmetij. Ogledali si boste lahko tudi prizorišča snemanja serije Reka ljubezni.

 

~

Na pohod z brezplačnim vlakom Prijetno domače

Tudi letos bo pohodnikom na voljo brezplačni izredni vlaki Prijetno domače, ki vas bodo pripeljali na železniško postajo v Višnji Gori. Z vlakom se boste lahko pripeljali iz Ljubljane in Novega mesta s postaje Bršljin. Več informacij >>

Program dogodka

Program na Jurčičevi domačiji
10.00 – Ansambel Nipera, Godba Stična, Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava in Kulturno društvo Kresnička
11.30 – Slavnostni govornik: Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč
11.45Marko Vozelj in Mojstri ter ples v maskah in izbor najboljših mask

Spremljevalni program v sodelovanju s knjižnico Ivančna Gorica
10.00 – 13.00 

  • Jurčičev knjižni kviz: Beremo domače
  • Jurčičevi junaki
  • Pripovedovanje Jurčičevih zgodb v Krjavljevi koči

Novice

Ob robu letošnjega Jurčičevega pohoda smo tudi letos pripravili vrsto spremljevalnih dejavnosti za vse starosti in različne okuse. Preverite, kaj bi bilo najbolj primerno za vas in za vaše bližnje. Zagotavljamo vam, da ne boste razočarani.:)

Priporočamo
Turistično društvo Muljava
Turistično društvo Muljava

Turistično društvo Muljava

Turistično društvo Muljava že od leta 1983 aktivno sodeluje pri turistični ponudbi kraja in ponudbi občinske turistične zveze te občine Ivančna Gorica. Dejavno ni le na turističnem področju, temveč sodeluje pri organizaciji različnih vrst prireditev, aktivno je...

Priporočamo
Letno gledališče Muljava
Letno gledališče Muljava

Letno gledališče Muljava

Tam nekje na začetku poletja, natančneje okoli kresne noči, se v dolinici pod Jurčičevo domačijo zgodijo ljubezenski zapleti, hudomušne dogodivščine, čisto pravi boji in še in še. Takrat namreč oživijo junaki, ki so se rodili v domišljiji Josipa Jurčiča. V letnem...

INFORMACIJE

Pomembne informacije za udeležence pohoda

Start pohoda v Višnji Gori in prvo žigosanje

Start pohoda je med 7. in 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer pohodniki poravnajo startnino in pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Cena startnine znaša 3 evre. Žigosanje izvaja domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, ki je tudi skrbnik Jurčičeve poti.  

Kje lahko parkiram?

V Višnji Gori so urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča so dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča redarji šoferjem avtobusov posredujejo načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z redno avtobusno linijo (glej vozni red) ali vlakom.

Na pohod z brezplačnim izrednim vlakom Prijetno domače

Pohodnikom so letos spet na voljo brezplačni izredni vlaki Prijetno domače, ki vas bodo pripeljali na startno mesto pohoda, torej na železniško postajo v Višnji Gori. Z vlakom se boste lahko pripeljali iz Ljubljane in Novega mesta s postaje Bršljin. Z obeh mest je načrtovan odhod vlaka v zgodnjih jutranjih urah, v Višnjo Goro naj bi prispela približno ob 8.00. Če si želite zagotoviti brezplačni prevoz, se obvezno prijavite na elektronski naslov turizem@ivancna-gorica.si ali pokličite na telefonsko številko 041 376 662, vsak delovni dan od 8.00 do 15.00 nato boste na prodajnem okencu vstopne postaje povedali, da potujete na Jurčičev pohod in dobili boste brezplačno vozovnico.

Ljubljana

Novo mesto

Opis poti od Višnje Gore, Krke in Muljave

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega, kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo. Na voljo je tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov. Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika. Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Ali bomo na Krki videli tudi prizorišča snemanja serije Reka Ljubezni?

Vsi, ki boste prehodili daljšo različico Jurčičeve šolske poti boste poleg brezplačnega ogleda Krške jame, kjer so tudi snemali prizore in izvira reke Krke, ki je najdaljša reka, ki teče samo v Sloveniji, lahko videli ostala prizorišča. Med drugim tudi Slakovo hišo, Jožetovo domačijo, Most ljubezni, Kissing point, hišo Mojce in Franca, Dom medvedovih, Blatno ulico in druga prizorišča snemanja te priljubljene slovenske serije.  

Avtobusni prevozi iz Krke na Muljavo in iz Muljave do Višnje Gore

Za povratek z Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11.00 do 16.00 ure. Organiziran je tudi prevoz s Krke, in sicer ob 13.00 in 14.00, izpred OŠ Krka. Prevoz je vštet v plačilo startnine (3 EUR) na začetku poti v Višnji Gori. Možno je tudi plačilo avtobusne vozovnice na Muljavi ali na Krki, vendar je tam cena nekoliko višja.

Letak Jurčičevevega pohoda

Startnina znaša 3 EUR in vključuje avtobusni prevoz z Muljave v Višnjo Goro ter tople napitke ob poti.

KONTAKT

INFO

Zavod Prijetno domače

E: turizem@ivancna-gorica.si T: 041/376-662

Planinsko društvo Polž

E: pd.polz@gmail.com T: 041/746-825; 041/751-238